Balkonu, bahçesi olmayan üzülmesin! İnce ince dizin, güneşte kurutmuş gibi olacak

Tarhana pek çok alternatifle hazırlanabilen gıdalardan biridir. O nedenle tarhananın kurutma şekli coğrafi bölgelere göre değişkenlik gösterebilir. Farklı tariflerle hazırlanan tarhanalar kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Acılı, yoğurtlu, etli, tavuklu gibi çeşitleriyle sofraların vazgeçilmezi olur. Tarhanayı kurutmak için balkon veya bahçeye sahip değilseniz endişelenmeyin. İşte kolay taktiği.

Domates, biber ve hamurun fermente edilmesiyle hazırlanan tarhana, güneşte veya fırında kurutulabilir. Sonradan toz haline getirilerek çorba yapımında kullanılır. Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için sıklıkla tüketilen tarhana çorbası hastalıklar için tercih edilen ilk çorbalardandır. Peki, nasıl kurutulur?

Tarhanayı evde hazırlayanların kurutma işlemini doğru yapması gerekiyor. Aksi olduğunda tarhanalar nemlenmeye ve küflenmeye başlayabilir. Bu durum hem sağlık açısından tehlikelidir hem de tarhananın raf ömrünü kısaltacaktır. İlk olarak kış aylarında rahatlıkla tüketebilmek için tarhanayı güneşte kurutma yöntemini öğrenelim.

İlk olarak domatesler, biberler, soğan ve sarımsak güzelce yıkanır. Sebzeler küçük küçük doğranır veya isteğe bağlı olarak robottan geçirilir. Bir tencerede yeterince su ile birlikte kaynatılır. Sebzeler iyice yumuşayıp püre kıvamına gelene kadar pişirilir. Soğutup büyük bir yoğurma kabına alabilirsiniz.

Soğuyan besinlerin üzerine yoğurt, tuz ve un eklenir. Malzemeler hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur. Yoğurma işlemi sırasında hamurun ne çok sert ne de çok yumuşak olmamasına dikkat edilmelidir. Hazırlanan hamur üzeri örtülerek serin bir ortamda 5-7 gün arasında mayalanması için bekletilmelidir.

Fermentasyon süreci tamamlandıktan sonra hamur ekşi bir koku yaymaya başlayacaktır. El yordamı ile küçük parçalara ayırıp temiz bir bez veya örtü üzerine serilir. Ayrılan küçük hamur parçaları güneş alan bir alanda kurutulmaya bırakılır. Hamurların kuruma süresi bölgenin güneş ışığı miktarına ve hava sıcaklığına bağlı olarak değişir ama genellikle 1 hafta sürer.

Kurutma işleminde hamurların üzerine tül veya ince bir bez örtebilirsiniz. Bu sayede hem hamurlar tozlanmaz hem de böceklerden korunabilir. Aralıklı olarak kontrol edip havalandırabilirsiniz. Bu işlemler tarhananın her tarafının eşit şekilde kurumasını sağlar. Hamurlar tamamen kuruduktan sonra elekten geçirilir veya robottan çekilerek toz haline getirilir. Güneşte kurutma yöntemi zahmetli ancak en doğru yöntemlerden biridir. Eğer bahçe, balkon gibi alanlarınız bulunmuyorsa fırın taktiğini deneyin. İşte yolu.

Tarhana hamurunu aynı şekilde hazırlayıp her gün yoğurarak fermente olmasını sağlayın. Ardından hamuru kurutma işlemine geçebilirsiniz. Fırın tepsisine ince ince bir tabaka halinde dizin. Fırını 50 derecede çalıştırıp kapağını hafif açık bırakın. Tarhana hamurunu küçük parçalar halinde de dizebilirsiniz. Ancak ince olmaları işinizi kolaylaştırır.

Ardından hamur parçalarını her saat başı ters yüz edin. Tamamen kuruduğunda kevgirden geçirerek toz haline getirebilirsiniz. Hamuru nemden uzak tutmayı ihmal etmeyin. Tarhana hamurunu serin alanlarda muhafaza edin. Böylece kışlık tarhanalar hazır olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir