Dijitalleşme sayesinde resmi işlemlerin elektronik ortamda yapılması, hız, konfor, güvenli saklama ve maliyet avantajı gibi birçok fayda sağlıyor.
Bunun yanı sıra dijital uygulamalar, kağıt, kırtasiye ve postalama masraflarına son vererek giderleri azaltıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektronik uygulamaların kullanımı yaygınlaşıyor.
Bakanlık, vergisel süreçleri dijitalleştirerek mükelleflerin hızlı, doğru ve en az maliyetle vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayarak bürokrasiyi azaltıyor.
Bakanlık, 176 milyondan fazla belgeyi elektronik ortamda tebliğ ederek 9,5 milyar lira tasarruf sağladı.
Dijital Vergi Dairesi devrede
Elektronik hizmetler, “Dijital Vergi Dairesi” adı altında birleştirilerek mükellefler tek bir yerden beyanname verme, vergi ödeme, borç sorgulama, harç ödeme gibi hizmetlere erişebiliyor.
1,7 milyardan fazla beyanname elektronik ortamda alındı
E-Beyanname sistemi 1 Eylül 2004’te başladı ve bugüne kadar 1,7 milyardan fazla beyanname elektronik ortamda verildi. Kağıttan yapılan tasarruf 850 milyon lirayı aşarken zaman ve kırtasiye masraflarında da önemli bir azalma yaşandı.
E-Fatura ve e-Defter uygulamalarından toplam 2,1 milyon mükellef faydalandı.
E-Tebligat uygulamasıyla 9,5 milyar lira tasarruf
E-Tebligat uygulaması 1 Nisan 2016’da faaliyete geçti ve bugüne kadar 9,6 milyon kişi tarafından kullanıldı. 176 milyondan fazla belge elektronik ortamda tebliğ edilerek 9,5 milyar lira tasarruf sağlandı.
E-Tebligat sistemi, vergisel belgelerin mükelleflerin elektronik adreslerine iletilmesini sağlayarak büyük kolaylık sağlıyor.
E-Yoklama ile 450 milyon lira tasarruf
E-Yoklama sistemi sayesinde 2015’ten bugüne kadar 20 milyon yoklama elektronik ortamda yapılarak 450 milyon lira tasarruf edildi.
Gider pusulaları da elektronik ortamda düzenlenecek
Gider pusulalarının da elektronik ortamda düzenlenmesi için çalışmalar sürüyor.
Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi
Bakanlık, yapay zeka destekli uygulamalar üzerinde çalışarak kamu harcamalarında verimlilik sağlayacak projeyi hayata geçirecek. Bu proje ile mali karar verme, politika oluşturma ve denetim süreçleri daha etkin hale gelecek.